Integrated Water-Harvesting Earthworks

Tao Orion

Willamette Valley Hillside Educational Center and Working Forest (Aprovecho) – to add a high-elevation earthen dam and water storage above an existing series of ponds to improve hydrostatic pressure and increase longevity of water retention and flow, while improving access to the site’s sustainably managed forest tracts. The proposal was granted a very difficult to obtain water right from the State of Oregon’s Water Master for its intention and plan to re-hydrate the local drainages. Earthworks to form the basis of a workshop following. 40 acre communal forest with 5 acres open land.

Scroll down to see all three PDF documents for this entry.

Design drawings and maps

Use arrow buttons below to page through the PDF, or View the full PDF in a new tab

Tao Orion - Integrated Water-Harvesting Earthworks

Use arrow buttons above to page through the PDF, or View the full PDF in a new tab

Narrative and budget

Use arrow buttons below to page through the PDF, or View the full PDF in a new tab

Tao Orion - Integrated Water-Harvesting Earthworks

Use arrow buttons above to page through the PDF, or View the full PDF in a new tab

Background and context – Aprovecho stewardship plan

Use arrow buttons below to page through the PDF, or View the full PDF in a new tab

Tao Orion - Integrated Water-Harvesting Earthworks

Use arrow buttons above to page through the PDF, or View the full PDF in a new tab

Go to next design

PINA members – log in to vote for your favorite entry!